Ефект «Єнакієвського». Власнику «Цензор.нет» Бутусову заборонили залишати країну

Ефект «Єнакієвського». Власнику «Цензор.нет» Бутусову заборонили залишати країну
telekritika.ua

Суд заборонив власнику та головному редактору популярного інтернет-видання «Цензор.нет» залишати межі країни. Через згадування у статті ім`я Юрія Іванющенка.

Дарницький райсуд Києва задовольнив подання виконавчої служби про тимчасове обмеження головному редактору «Цензор.нет» Юрію Бутусову у праві виїзду за межі України. Про це стало відомо з судового рішення, що було ухвалене 26 травня.

Приводом для санкції стало невиконання рішення Дарницького суду від 22 грудня минулого року, яким видання було забов`язано протягом 10 днів опублікувати на головній сторінці веб-сайту «Цензор.нет» спростування інформації про компанію «Промтоварний ринок» (власника найбільшого в східній Європі оптово-роздрібного ринку «7 кілометр»).

Мова йде про минулорічну статтю під назвою «Підприємці вимагають від Саакашвілі врятувати «7 кілометр», а від депутатів - скасувати касові апарати». В ній йшлося про вимоги підприємців Одещини до народних депутатів щодо скасування касових апаратів, а також, із посиланням на одеських підприємців повідомлялося про побори, які начебто існують на найбільшому ринку країни «7 кілометр». Мовляв, керівництвом ринку практикуються негласні побори за вітрини, в'їзд транспорту, ввезення та вивезення товару зі складу і ще близько десяти позицій. Серед іншого в матеріалі зазначалося і про те, що адміністрація ринку позбавляє продавців їх прав на власне торгове місце.

Проте, претензії у топ-менеджменту ТОВ «Промтоварний ринок» викликав останній абзац матеріалу, де зазначалося, що начебто під опікою оточення екс-депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка прибутки «7-го кілометру» йдуть на фінансування «ЛНР». Ось цей абзац:

«Як раніше повідомлялося в ЗМІ, ринок «7 кілометр» перерахував 23,5 млн. гривень луганській фірмі, яка знаходиться під впливом так званої «ЛНР». Під виглядом купівлі акцій «Луганської вуглезбагачувальної компанії» адміністрація ринку перерахувала кошти підприємства на схід України. Дану угоду ЗМІ пов'язують з фактом фінансування «ЛНР» групою Іванющенка».

[IMAGE_AUTHOR]фото: Станіслав Груздєв, «Главком»[/IMAGE_AUTHOR]

Минулого року компанія «Промтоварний ринок» подала позов проти Юрія Бутусова з вимогою визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію інформацію, що міститься в зазначеному абзаці статті.

У компанії-власника одеського ринку було два аргументи на свою користь: серед засновників «Промтоварного ринку» не має прізвища Іванющенка, а вказаний у статті договір про купівлю акцій «Луганської вуглезбагачувальної компанії» за 23,5 млн доларів «не виконувався» і «був розірваний». На підтвердження топ-менеджери компанії надали суду відповідні документи з банку «ТК Кредит».

Довідка:

Згідно з даними НБУ, прямим найбільшим власником банку «ТК Кредит» був венчурний фонд «Нові технології» - 18,6389%, а кінцевими ключовими учасниками - Юрій Уманець, Віллем Мартинус де Бір і Ельмар Ібанец (по 24,8178 %). Як писав «Інтерфакс-Україна» із посиланням на інші ЗМІ, «ТК Кредит» і фонд «Нові технології» пов'язаний з «регіоналом» Юрієм Іванющенко. Крім того, ці ж громадяни ПАР були співвласниками решти бізнесу Іванющенка і його партнера Івана Аврамова в Україні (зокрема, компаній «Альба ресурс» і «Міроновкабудмонтаж», які володіють ліцензіями на розробку Південно-Медведівської і Південно-Хрестіщенской площ в Харківській області.

Цього виявилось достатньо для переконання суду. Позов було задоволено, проте Бутусов, як зазначено в судовому рішенні, ухилявся від вимогу спростувати інформацію. За «умисне невиконання судового рішення боржником» відносно журналіста порушено кримінальне провадження.

Відповідно до вердикту судді Дарницького суду Києва Сергія Сухомлінова, застосоване до Бутусова обмеження буде діяти до моменту фактичного виконання зобов'язань перед ТОВ «Промтоварний ринок».

В коментарі «Главкому» Бутусов сьогодні повідомив, що не знав про це судове рішення. «Це свавілля судової системи, рішення винесено заочно, без вручення повістки, хоча знайти мене (для виклику на судовий процес – ред.) дуже легко, - каже журналіст. – Крім того, я не розумію, на яких підставах його приймав суддя воно абсурдне і свідчить, що Дарницький суд просто не знайомий із законом про засоби масової інформації».

Слід зазначити, що присутність інтересів Іванющенка навколо «7 кілометру» раніше не була таємницею. За даними ЗМІ, до часів президентства Віктора Януковича власниками ТОВ «Промтоварний ринок» (ринок «Сьомий кілометр») були четверо осіб: Віктор Добрянський (34%), Борис Мельничук (34%), Ірина Чернат (18%) і Денис Волошин (14%). «Однак уже в 2010 році під тиском Івана Аврамова, якого називають «смотрящим» Іванющенка в Одеській області, засновники «Сьомого кілометру» переписали, а формально подарували перші 25% акцій ринку офшорній компанії «Parroks Corporation Limited», якою володів син нардепа Арсен Іванющенко». В цілому частка одіозного екс-депутата оцінювалася у 56%.

Зв`язок Іванющенка з «7 кілометром» досліджувала і «Ділова столиця». За даними видання, той планував розширити ринок, що й так мав гігантську територію в понад 70 га, за рахунок розташованого поруч держпідприємства «ТВК». «У вересні 2011 р близьке до Юрія Іванющенка ПрАТ «Луганська вугільна компанія» ініціювало справу про банкрутство ДП «ТВК»», писало видання.

Власниками «Луганської вуглезбагачувальної компанії» записані вже відомі громадяни ПАР Ібанець Ельмарі, Віллем Мартінус де Бір, а також африканець Ван Зіл Моніка та дончанин Олександр Зайцев. Ця фірма сьогодні фігурує у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури, що було відкрите за фактом незаконного заволодіння службовими особами Київської міськради та менеджерами приватних структур 70 га природно-заповідних земель у Києві.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: