У Марокко звели екобудинок на основі конопель

У Марокко звели екобудинок на основі конопель
Енергоефективний будинок має сферичний зовнішній каркас, покритий 24 гнучкими сонячними панелями
Фото: Monika Brümmer

Конопляний будинок має сферичний зовнішній каркас, покритий масивом з 24 гнучких сонячних панелей

У Марокко в рамках проекту Sunimplant завершилось зведення екологічного будинку, особливістю якого стали будівельні матеріали на основі конопель та високотехнологічна фотоелектрична установка, що забезпечує повну незалежність від електричної мережі.  Будівля спроектована як житло для однієї сім'ї.

Будинок створювався для участі в конкурсі Solar Decathlon, організованого Департаментом енергетики США та Центром з дослідження сонячної енергетики Марроко. І це вперше, коли захід проводився на африканському континенті.

Екобудинок обійшовся авторам проекту у $120 тис. і має в своєму розпорядженні житлову площу на 90 м2. Будівля має подвійний фасад, в якому використовується суміш конопель, землі, пуццолана (пилоподібний вулканічний продукт) і вапна, отриманих з місцевих джерел, а також біокомпозити, що включають волокна конопель, які були зроблені за допомогою технології вакуумної інжекції.

Конопляний будинок має сферичний зовнішній каркас, покритий масивом з 24 гнучких сонячних панелей виробництва компанії DAS-Energy. Вони розташовані по периметру і спрямовані на всі боки, щоб використовувати максимум сонячного світла. Фотомодулі закріплені на вигнутих біокомпозітних плитах, також виготовлених з конопель, які необхідні для захисту задньої сторони панелей від екстремальних погодних умов напівпустелі, де температури значно високі.

«Ми побудували стіни з конопель, які не поступаються бетону. Конопля добре підходить не тільки для циклу день-ніч і наступних перепадів температур, а й завдяки своїй органічній природі дозволяє повністю перебудувати будинок після того, як він вичерпає термін служби. Вже в такому вигляді будинок може прослужити кілька десятиліть, але з часом може бути повністю реконструйований з тих же матеріалів», - каже архітектор Моніка Бруммер, учасниця проекту.

За словами розробників будівлі, була можливість домогтися більшої енергоефективності, якби початкові плани з установки плит з конопляного саману для внутрішніх перегородок і підлог, а також інші незначні модифікації не були виключені через брак коштів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: