Релігієзнавець: Великодній фестиваль під час страстного тижня – це профанація не тільки християнського свята, а й культури

Релігієзнавець: Великодній фестиваль під час страстного тижня – це профанація не тільки християнського свята, а й культури
Ольга Недавня

Релігієзнавець вважає, що навіть у світській державі треба відмовитись від розваг у страсний тиждень

На Софіївській та Михайлівських площах столиці цього річ відкрився вже восьмий рік поспіль Великодній фестиваль. Фестиваль відбувається під час страстного тижня, коли ще триває піст. Окрім гігантських декорованих та арт-яєць, представлено розмальованих так званих великодніх кроликів. Така ситуація призводить до профанації не тільки християнського свята, а й культури. Таке переконання висловила старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Сковороди НАНУ Ольга Недавня під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Сьогодні відкрився Великодній фестиваль на Михайлівській та Софіївській площах Києва.

«На цей рік анонсовано Великодній фестиваль. Вдумайтеся, Великодній фестиваль під час страсного тижня. Церковні свята не святкуються заздалегідь. Це нонсенс. Тим паче таке свято як Великдень. До ночі воскресіння Христа - це його муки, страждання – і під час цього влаштовувати якісь фестивалі є страшною попсою», - говорить Недавня.

Релігієзнавець переконана, що такі заходи профанація не тільки християнського свята, а й профанація культури як такої. Проте вважає, що світські свята мають право на існування, але не варто нав’язувати на рівні громади такі примітивні зразки.

«Звичайно, світські свята мають право на існування. Адже є люди не віруючі, є не християни, які проводять цей вихідний день і мають право відпочивати так, як їм хочеться. Зрозуміло, нікого не можна заставити святкувати так чи інакше. Але навіщо нав’язувати на рівні громади саме такі примітивні зразки», - уточнила Недавня.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Раніше фольклористи висловлювали своє занепокоєння тим, що під час таких масових заходів підмінюються поняття та створюються симулякри. Запис попередньої прес-конференції за участі Наталки Лещенко, кафедра фольклористики Київського Національного університету ім. Шевченка, Руслана Павлюка, кафедра фольклористики Київського Національного університету ім. Шевченка.

Читайте також: Великодні зайці окупували центр Києва. Фоторепортаж з Софійської площі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: