СБУ проводить обшуки у ієрарха УПЦ МП Луки, який виправдовував російську агресію

СБУ проводить обшуки у ієрарха УПЦ МП Луки, який виправдовував російську агресію
З 2018 року митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука перебуває у базі «Миротворця»
фото з відкритих джерел

Обшуки відбуваються у Запоріжжі з самого ранку 1 травня

Служба безпеки України прийшла з обшуками до митрополита Запорізького та Мелітопольського УПЦ МП Луки (в миру - Андрій Коваленко). Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Служба безпеки задокументувала злочини з боку очільника Запорізької єпархії УПЦ (МП) митрополита Луки (Андрія Коваленка). Він підозрюється у розпалюванні релігійної ненависті в Україні. За матеріалами слідства, митрополит публічно висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій. Про це він неодноразово «згадував» під час спілкування з прихожанами та у ході проведення церковних літургій.

СБУ проводить обшуки у ієрарха УПЦ МП Луки, який виправдовував російську агресію фото 1
СБУ проводить обшуки у ієрарха УПЦ МП Луки, який виправдовував російську агресію фото 2
СБУ проводить обшуки у ієрарха УПЦ МП Луки, який виправдовував російську агресію фото 3

Також клірик розміщував провокативні дописи на особистому телеграм-каналі, де ображав релігійні почуття представників інших конфесій. Таким чином він розхитував суспільно-політичну обстановку у фронтовому регіоні на користь країни-агресора.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти підривної діяльності клірика проти державної безпеки України. На підставі зібраних доказів йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками).

Як повідомляв «Главком», Верховний суд у березні минулого року отримав позовну заяву від митрополита Запорізького і Мелітопольського УПЦ МП Луки. Ієрарх судиться з президентом Володимиром Зеленським, третьою особою вказані СБУ та Рада нацбезпеки і оборони. Зокрема митрополит Лука просить суд визнати протиправним та скасувати Указ президента від 11 грудня 2022 року №863.

Згідно з цим документом, стосовно церковнослужителя запроваджено 14 видів персональних санкцій на п’ять років. Йдеться про тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами; припинення культурних обмінів, наукового співробітництва з іноземними державами; анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів чи угод; позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення та інші.

Нагадаємо, раніше митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука записав відео, на якому відкрито висловив свою підтримку патріарху Кирилу. Додамо, що у 2018 році митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП потрапив до бази «Миротворця».

До слова, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) виступив проти розриву Української православної церкви Московського патріархату із Російською православною церквою. 

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: