The Wall Street Journal назвала естонське місто, яке може стати ціллю Путіна

The Wall Street Journal назвала естонське місто, яке може стати ціллю Путіна
На думку журналістів, Естонія, населення якої становить 1,4 мільйона людей, майже третина з яких – російськомовні, навряд чи зможе протистояти російській армії
фото з відкритих джерел

За оцінкам естонського міністра оборони, Москві знадобиться два-три роки, щоб відновити свої сили й кинути серйозний виклик НАТО

Уряди США і Європи дедалі більше схвильовані тим, що російський диктатор Володимир Путін планує кинути виклик членам НАТО, зокрема трьом балтійським країнам, якщо зможе закінчити війну в Україні на вигідних для себе умовах. Про це пише The Wall Street Journal.

Журналісти нагадали, що за кілька місяців після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році Путін публічно назвав естонську Нарву, місто з населенням 53 тисячі осіб, історично російською землею. Тоді ж російське керівництво видало ордер на арешт прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас через те, що вона доручила уряду прибрати пам'ятники радянським військам.

Водночас виданння зазначає, що нині мало хто очікує від Росії військового удару по Естонії в найближчому майбутньому. При цьому генеральний секретар міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевіов наголосив, що загрози для його країни не є суто теоретичними чи потенційними: «Росія не приховує своїх цілей у цій війні. Вона хоче контролювати всю Україну і докорінно змінити архітектуру європейської безпеки, створивши своєрідну буферну зону на її західних кордонах, руйнуючи при цьому НАТО і Європейський союз як ефективні безпекові організації».

Естонські офіційні особи та їхні балтійські колеги стверджують, що працюють над тим, щоб відповісти на виклики, що насуваються, – від інвестицій у військову сферу до дипломатичних і розвідувальних зусиль.

WSJ зауважило, що Естонія, населення якої становить 1,4 мільйона людей, майже третина з яких – російськомовні, навряд чи зможе протистояти російській армії.

Як нагадало видання, сухопутні війська інших членів НАТО, зокрема й США, були розгорнуті в країнах Балтії з 2017 року і посилені після повномасштабного вторгнення в Україну. Загалом їхня чисельність тут становить приблизно п’ять тисяч військовослужбовців. Однак цього надто мало, щоб відбити повномасштабний військовий напад.

На думку західних чиновників, такі місця, як Нарва і навколишня сільська місцевість на сході Естонії, – одні з найбільш очевидних цілей для Росії, як і «Сувалкський коридор» між Польщею і Литвою, а також російськомовні райони східної Латвії. Зазначається, що міська рада Нарви розташована лише за кілька кроків від кордону з Росією, на площі, названій на честь російського імператора Петра Великого. Майже всі тут, у третьому за величиною місті Естонії, розмовляють російською як рідною мовою, і кожен третій житель має саме російське, а не естонське громадянство.

Водночас, за оцінкам естонського міністра оборони Ганно Певкура, Москві знадобиться два-три роки, щоб відновити свої сили й кинути серйозний виклик НАТО.

Нагадаємо, що, за повідомленням The Financial Times, міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви звинуватили Росію у придушенні роботи супутникової навігаційної системи GPS у районі Балтійського моря. У зв'язку з цим вони попередили про зростання загрози авіаційних катастроф у регіоні.

До слова, влада Естонії має намір звернутися до Європейського союзу і НАТО через придушення Росією сигналів супутникової навігаційної системи GPS.

Раніше міністр оборони Естонії Ганно Певкур закликав країни Європейського Союзу бути більш рішучими й виділяти більше грошей на підтримку України у війні з Росією. 

Читайте також: Financial Times: Путін може влаштувати провокацію, щоб відвернути НАТО від війни в Україні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: