У Брюсселі вирішується доля європейської України

У Брюсселі вирішується доля європейської України

У столиці Європейського Союзу другий день триває саміт східного партнерства за участі міністрів закордонних справ.

На саміт Східного Партнерства з’їхалися дипломати з країн Євросоюзу та їхніх сусідів зі Сходу: Білорусі, Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України. 7 років тому країни домовились про наближення до Європи.

В обмін на перспективу членства в ЄС пострадянські держави погодились підтягнути своє законодавство до європейського, боротися з корупцією та модернізувати економіку, насамперед, злізти з російської «газової голки».

Якщо країна вдало реформується — Європа йде назустріч. Приклад — Молдова, яка ще два роки тому заробила безвізовий режим. Експерти наголошують: Київ теж виконав усі вимоги для скасування віз.

Як того вимагали європейці, Україна запровадила біометричні паспорти, зрівняла в трудових правах сексуальних меншин і ухвалила антикорупційне законодавство.

Щоправда, з обмовками, які не влаштовують європейців. Зокрема, закон про електронне декларування доходів чиновників передбачає кримінальну відповідальність за брехню лише з наступного року, а в роботу розрекламованого Антикорупційного агентства може втручатися президент.

Незважаючи на мляву боротьбу з корупцією і недосконалі закони, скасувати візи для українців офіційно запропонувала Єврокомісія. Далі свою схвальну резолюцію мають дати країни-члени ЄС і Європарламент.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: