У Мінкульті пояснили, чому пам’ятник Щорсу досі не демонтований

У Мінкульті пояснили, чому пам’ятник Щорсу досі не демонтований

Пам'ятник Щорсу включений до Держреєстру нерухомих пам'яток рішенням Кабміну

Пам’ятник Миколі Щорсу, що у центрі столиці, можуть позбавити охоронного статусу лише після усестороннього обговорення цього питання.

Про це повідомляє сайт Міністерства культури.

«Виконання закону про декомунізацію є необхідним, однак має здійснюватися в рамках правового поля», - йдеться в повідомленні.  

У відомстві нагадали, що пам'ятник Щорсу включений до Держреєстру нерухомих пам'яток рішенням Кабміну, охоронний номер 260055-Н .

«Відповідно, зняття його з обліку може бути прийняте так само рішенням Кабінету Міністрів за поданням Мінкультури та місцевого органу охорони культурної спадщини, але передувати цьому повинне всебічне обговорення та вивчення ситуації», - йдеться в повідомленні.

У Мінкульту наголосили, що виступають за створення відповідної Робочої групи, яка розгляне питання доцільності позбавлення статусу найбільш резонансних об’єктів культурної спадщини, а також їх подальшу долю.

До цієї групи  повинні увійти представники Мінкультури, місцевих органів охорони культурної спадщини, Українського інституту національної пам'яті, музейної спільноти та представник громадськості.  

Як відомо, Організація українських націоналістів мала намір демонтувати пам'ятник Миколі Щорсу в Києві увечері 30 червня.

Столична влада заявила, що пам’ятник Щорсу у столиці обов’язково демонтують, але після того, як Мінкульт змінить його статус. Зробити це планують до 24 серпня. 

Увечері 30 червня правоохоронці взяли під охорону пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка у Києві у зв’язку з заявою ОУН про намір демонтувати монумент 30 червня.

Згодом лідер ОУН Микола Коханівский заявив, що акцію з демонтажу пам’ятника Щорсу у центрі Києва скасували - влада має демонтувати його до 24 серпня. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: