НКРЕКП вимагає, що американська Holtec знизила вартість будівництва ядерного могильника

НКРЕКП вимагає, що американська Holtec знизила вартість будівництва ядерного могильника

НКРЕКП та «Енергоатом» поки не дійшли згоди щодо вартості будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива в Україні

Дмитро Вовк, глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг заявив в інтерв’ю «Главкому», що у його відомства є питання щодо вартості проекту централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива для трьох українських АЕС, який має бути здійснена за технологією американської компанії Holtec.

«Ми провели детальний аналіз – детально постатейно порівняли з іншими проектами в Європі, які реалізовувала компанія  Holtec за такою ж технологією. Зробили висновок, що там є можливість оптимізувати вартість проекту. Але позиції одного Регулятора замало: якщо буде спільна позиція і міністра, і прем’єра, і, можливо, навіть президента України, тоді можна буде зменшити вартість проекту», - зазначив Дмитро Вовк.

Нагадаємо, нещодавно НКРЕКП збільшила інвестиційну програму НАЕК «Енергоатом» на 2016 рік на 33,3% - з майже 4 млрд грн до 5,2 млрд (без ПДВ), а тариф – з 41,9 коп до 45,42 коп за кВт-год (без ПДВ). Але, як і раніше, там не враховані кошти на спорудження централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) за технологією американської Holtec.

Голова Нацкомісії повідомив, яким чином планується випрацювати єдину позицію в цьому питанні.

«Минулого разу, коли приїхав Сінг (Кріс Сінг, президент Holtec International – «Главком»), тоді ми вже були близькі до того, щоб переконати про необхідність зробити знижку вартості проекту. Але він пішов до прем’єр-міністра Яценюка, якому легше було сказати «ми вас любимо, ви ж – Америка», замість того, щоб пройтися по цифрам.  А от зараз він вже приїхав, зустрівся з міністром, відбулася детальна предметна розмова. Але ж міністр, як ви розумієте, ще не повністю в темі. А от нас Кріс Сінг  зараз уникає», - додав Вовк.

Він зазначив, що українська сторона порахувала всі компоненти – це решітка, дві оболонки, потім бетон. Всі ці проекти компанія Holtec робила в США. «До речі, в штатах є окремий вид діяльності, який сертифікується ядерним Регулятором - діяльність зі зберігання відпрацьованого ядерного палива.  Там є карта сховищ, розміщених по всім штатам – вони різні за обсягами. Є інформація про вартість кожного сховища, про їхню ємність тощо», - зазначив Вовк.

Голова Нацкомісії підкреслив, що можна перерахувати, скільки коштуватиме зберігання однієї тонни відпрацьованого ядерного палива за будь-якими параметрами, щоб порівняти з українським проектом. «Але якщо не буде спільної позиції щодо вартості цього проекту, то  у них (у «Енергоатома» - «Главком») працюватиме аргумент: ми втрачаємо кошти від того, що проект гальмується, ми змушені вивозити в Росію відпрацьоване ядерне паливо АЕС, тому давайте за яких-завгодно обставин будувати це сховище», - зазначив голова НКРЕКП.

«Президент «Енергоатому» Юрій Недашковський згоден з тією вартістю, яка пропонується.  Його все влаштовує.  А я, виглядає так, в деструктивній позиції», - резюмував чиновник.

Першу частину інтерв’ю з Дмитром Вовком читайте тут 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: