Нардеп: заступником міністра енергетики може стати «вугільний генерал» з Макіївки

Нардеп: заступником міністра енергетики може стати «вугільний генерал» з Макіївки

За даними Геращенка, таке призначення лобіює Гройсман

Генеральний директор ДП «Макіїввугілля» Станіслав Толчин може бути призначений на посаду першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості. Про це у своєму блозі на українських ЗМІ написав народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.
Він також уточнив, що за його даними, таке призначення лобіює особисто прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
«Всім відомо, що посада першого заступника у міністерстві ключова: жодне рішення без нього не освятиться. Кадри, планування роботи, інвестиції, реконструкція і модернізація шахт - по суті, в його руках всі (!) фінансові потоки. А в розпилюванні і дерибані Станіслав Марксович великий дока», - пише Геращенко. Зокрема, після приходу в 2006 році на посаду генерального директора ДП «Макіїввугілля», за словами Геращенка, позаочі Толчина стали називати «вугільним Наполеоном» - «за амбіції і божевільне бажання самоствердитися».
За його словами, «основний дохід «генералові» приносили махінації з гірською масою - класика жанру, яку він довів до досконалості (якщо добереться до крісла першого заступника міністра, досвід буде поширений по всій країні - і до ворожки ходити не треба). Правою рукою у всіх комерційних аферах був зять Толчина Олександр Срулевич. Засноване ним ТОВ «Співпостачання» - окрема тема».
«Коли Толчину захотілося відвести, точніше вкрасти у держави містоутворююче підприємство «Макіїввугілля», були прикладені титанічні зусилля. На кону стояли жадані мільярди. Ідею дуже підтримувала Наталія Королевська. Загалом, Толчин тримав за горло третє за величиною місто області. Але відчувалося, що йому там вже тісно - не той розмах», - описує ситуацію Геращенко.
«Незважаючи на кримінальні справи (зловживання службовим становищем, нецільове використання бюджетних коштів, недостачу - слідчі обчислювали збиток десятками мільйонів), навесні 2012-го він ненадовго потрапив в Черкаську облдержадміністрацію під крило Тулуба, потім був призначений заступником глави Антимонопольного комітету Донецької області, а трохи пізніше - Київського відділення, яким незабаром став керувати... Проте в листопаді 2014 року виявив бажання повернутися в рідну вотчину – «Макіїввугілля». Мабуть, у столиці щось не зрослося. А, може, правил гри не зрозумів», - додає радник міністра.
За його словами, Толчин і його родичі («забезпечив трьох дружин, двох доньок і сина») володіють VIP-квартирами в елітних районах Донецька, Києва та області, кримській Ялті. «Машини, гаражі та паркувальні місця рахунку не піддаються, їх дуже багато. Ще є вілла на Кіпрі - для вікендів. А ось за пансіонат в Херсонській області (п'ять недобудованих корпусів) і величезний земельну ділянку доведеться поборотися. В даний час йде розслідування кримінальної справи №12016230150000520», - зазначає Геращенко. Він також опублікував декларацію Толчина, згідно з якою той отримав у 2014 році 111 тис. грн доходів.
«А тепер питання: хто-небудь в цій країні може пояснити логіку прем'єр-міністра? Як злодій і аферист може стати державним чиновником такого рівня? Боюся, що невгамовні апетити Юрія Зюкова, що обдирав вугільну галузь до нитки, нам скоро здадуться дитячими пустощами. Володимир Борисович, вам видніше, звичайно. Якщо ви не впевнені, що кращої кандидатури немає, то будь ласка. Шахтарі вже всяких заступників і міністрів бачили. Не вперше, як говориться. До того ж якщо мета - зруйнувати галузь, Толчин - це саме воно. В «десятку», - резюмує Геращенко.

Джерело: РБК-Україна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: