Глава НКРЕКП попередив місцеву владу: від підвищення тарифів їй не сховатися

Глава НКРЕКП попередив місцеву владу: від підвищення тарифів їй не сховатися
фото: rbc.ua

Підвищення тарифів на теплопостачання становитиме від 75% до 90%

Місцеві органи влади причетні до формування тарифів на централізоване опалення, гаряче водопостачання та інших комунальних послуг згідно з чинним законодавством, і від підвищення тарифів на теплопостачання їм ніде не дітися. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказав глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк.
Він повідомив, що обговорення рішення про підвищення тарифів триватиме протягом 20 днів. «Після цього ми маємо отримати від органів місцевої влади в письмовому вигляді їхню позицію – вони за чи проти? Це має бути обґрунтована позиція, і після цього схвалюємо постанову Комісії. Я не очікую якихось аргументів, які будуть кардинально змінювати рівень тарифів, тому що ціна газу, яка формує 90% вартості тарифу – це рішення уряду, і від нас нічого не залежить. Підвищення становитиме від 75% до 90%», - заявив Вовк.
Далі, за його словам, після 20-денного обговорення – десь наприкінці травня – НКРЕКП направить постанову на державну реєстрацію в Мін'юст, після чого відбудеться публікація документа. «Ми очікуємо, що нові тарифи на гарячу воду та централізоване опалення набудуть чинності з 1 липня 2016-го», - сказав Вовк.
Він зазначив, що органи місцевої влади протягом останніх 2-х років ховалися від відповідальності, пояснюючи це тим, що вони начебто ніяк не впливають на рівень тарифів.
«У нас є серія листів до керівників областей, мерів міст та директорів підприємств, де ми їм нагадуємо, які питання входять до їхньої компетенції. Наприклад: затвердження нормативів втрат, затвердження обсягів споживання без обліку, затвердження планів відпуску теплової енергії, затвердження температурних графіків, затвердження інвестиційних програм. А головне – саме вони призначають керівництво комунальних підприємств. Тобто, вплив на менеджмент у них безпосередній. І якщо вони не задоволені своїм менеджментом або нюансами розрахунку тарифів, то я мушу їх засмутити: велика частина відповідальності по менеджменту і по ефективності – в їхніх руках», - сказав Вовк.
Нагадаємо, для всіх споживачів з 1 травня новий Кабінет міністрів, усупереч чинному закону про ринок газу, запровадив єдину ціну - 6879 грн за тисячу кубометрів (крім релігійних організацій – 3913 грн), тоді як вона мала б сформуватися відповідно до ринкової кон’юнктури.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: