Енергоефективність України складає 60,0% від рівня ЄС в 2014 році – дослідження

Енергоефективність України складає 60,0% від рівня ЄС в 2014 році – дослідження

За оцінками Світового Банку, енергоефективні заходи в секторі централізованого теплопостачання здатні зменшити рахунок українських домогосподарств за опалення на 40%

Аналітичний центр «Нова соціальна і економічна політика», Програма Розвитку ООН і Глобальний Екологічний Фонд представили нове дослідження - Моніторинг енергоефективності України-2016.

 

У Моніторингу на основі рекомендованих Міжнародним енергетичним агентством показників оцінено рівень енергоефективності та потенціал енергозбереження в Україні в 2014 році. За даними дослідження, в 2014 році енергоефективність України збільшилася на 1,8% і склала 60,0% від рівня ЄС. Дві третини потенціалу енергозбереження припадає на промисловість і житловий сектор. В цілому, потенціал енергозбереження (в сільському господарстві, промисловості, сфері послуг і будівництві, житловому секторі та трансформації на ТЕС) оцінюється в більш, ніж 27 млн. тонн нафтового еквівалента, що відповідає майже 30 млрд. кубометрам природного газу. «Це приблизно в півтора рази вище, ніж імпорт газу в Україну в 2014 році», - сказала директор Аналітичного центру «Нова соціальна і економічна політика» (НоСЕП) Ірина Акімова.

 

Завдання підвищення енергоефективності стоїть особливо гостро в світлі підвищення тарифів на газ і теплову енергію для населення до паритету з імпортною ціною газу. На опалення і гаряче водопостачання доводиться майже 80% енергоспоживання в житловому секторі. За оцінками Світового Банку, енергоефективні заходи в секторі централізованого теплопостачання здатні зменшити рахунок українських домогосподарств за опалення на 40%. За оцінками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, після підвищення тарифів на субсидію будуть претендувати до 9 млн з 15 млн. домогосподарств (60% від загального числа).

У 2014 році дві третини потенціалу енергозбереження було зосереджено в промисловості і житловому секторі (по 33% в кожному). Інша третина потенціалу енергозбереження припадала на сектор трансформації електроенергії на ТЕС і на сектор послуг - по 22% і 11% відповідно.

Енергоефективність у житловому секторі зросла на 2,9%. Головним рушійним фактором стало зниження споживання газу населенням після підвищення на нього тарифів на 60% в травні 2014 р

У промисловості енергоефективність знизилася на 3,1%. Це в першу чергу було пов'язано з початком військового конфлікту на Донбасі. Всередині сектора істотне зростання енергоефективності було відзначено в харчовій та хімічній галузях, а також у виробництві неметалевих мінеральних виробів. Але це зростання було повністю перекрито зниженням енергоефективності в металургії на 8,5% (на яку припадає дві третини кінцевого енергоспоживання в секторі) через повну зупинку або зниження використання виробничих потужностей на Донбасі.

В генерації енергії на теплових електростанціях енергоефективність залишалася без змін у 2012-2014 рр. - 66% від потенційно ефективного рівня. Українські ТЕС витрачають в півтора рази більше вугілля на виробництво одного кВтг електроенергії в порівнянні з сучасними вугільними станціями в ЄС.

У секторі послуг на енергоефективність виросла на 3,8%, в будівництві на 3,5%, в сільському господарстві на 45,0%. Головною причиною зльоту в енергоефективності в сільському господарстві стало різке зростання доданої вартості на тлі вдалого маркетингового року, в той час як використання енергоресурсів на один гектар посівних площ зменшилася на 7%.

Україна має величезний потенціал енергоефективності 10,1 млрд дол. США в цінах 2014 року. Поки скорочення розриву з енергоефективності з країнами ЄС відбувається занадто повільно. Такими темпами Україні буде потрібно як мінімум 30 років, щоб досягти рівня енергоефективності ЄС в 2012. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: