Руслан Храпач, топ-менеджер Diamond Sphere: Спочатку були СМС з пропозицією «домовитися», а потім оприлюднене звернення в ГПУ

Руслан Храпач, топ-менеджер Diamond Sphere: Спочатку були СМС з пропозицією «домовитися», а потім оприлюднене звернення в ГПУ

Топ-менеджер групи компаній, підконтрольної бізнесмену Ігорю Янковському, прокоментував заклик депутата Ар’єва до Генпрокуратури наслати перевірку на цей бізнес

В кінці червня народний депутат Володимир Ар'єв (фракція «БПП») оприлюднив звернення в Генеральну прокуратуру, в якому просить перевірити факт продажу концерну «Стирол» на предмет ухилення від сплати податків. Нагадаємо, угода була укладена у 2010 році: засновник компанії, політик і бізнесмен Микола Янковський продав її контрольний пакет структурам Дмитра Фірташа.

Крім того, в своєму зверненні Ар'єв вимагає перевірити весь нинішній бізнес сім'ї Янковських. Перш за все, мова йде про групу компаній Diamond Sphere, бенефіціаром якої є син політика Ігор Янковський. Прес-служба Diamond Sphere виступила з офіційною заявою  про те, що всі підприємства групи працювали і продовжують працювати відповідно з вимогами законодавства України і платять податки до бюджету.
Разом з тим, юристи компанії готують зустрічні звернення в ГПУ та інші правоохоронні органи, а також судові позови про захист ділової репутації внаслідок поширення неправдивої інформації про діяльність групи компаній Diamond Sphere і погроз, які приходять її топ-менеджерам через sms-повідомлення.
Роз'яснити позицію групи компаній Diamond Sphere погодився один з топ-менеджерів, генеральний директор компанії «Каміа» Руслан Храпач.

Чи могли б ви доступно пояснити, в чому полягає взаємозв'язок між продажем концерну «Стирол», яка відбулася 6 років тому, і нинішньою діяльністю групи компаній Diamond Sphere (DS)?

Насправді, взаємозв'язку немає. Мова у зверненні народного депутата Володимира Ар'єва йде про угоду, яка здійснювалися 6 років тому, а «ниточки» тягнуться до компаній, які працюють зараз. Спроба дестабілізації роботи підприємств Групи, загрози її керівникам стосуються тих підприємств, які ніякого стосунку до історії з продажем «Стиролу» взагалі не мають. Вони ніяк не пов'язані: мова не йде про те, що був проданий «Стирол» і відкрита група компаній DS. Насправді, підприємства, що входять до групи компаній Diamond Sphere працюють з 2001 року, а колишній власник «Стиролу» взагалі не має до неї ніякого відношення. Засновник і колишній власник «Стиролу» Микола Янковський - батько Ігоря Янковського. Раніше, ще в 2001 році, Ігор Янковський почав створювати свої компанії в Україні, які зараз об'єднані в групу Diamond Sphere. Ніякого зв’язку між бізнесом батька і сина немає.

Тобто народний депутат у своєму зверненні просить розібратися в потенційних корупційних діях, ґрунтуючись на родинних зв'язках батька і сина?

У депутатському зверненні ми бачимо бажання зв'язати все в один вузол: і продаж «Стиролу», і діяльність групи Diamond Sphere, і інші, вже спростовані в судах звинувачення компаній, що належать батькові Ігоря Янковського, про нібито фінансування сепаратистів на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Як мінімум, якби нардеп звернувся до нас за інформацією, ми б вказали на абсурдність подібного нагромадження, і надали б необхідну інформацію. Нам немає чого приховувати.

Генпрокуратура вже якось прореагувала? Викликали вас або співробітників на допит, зверталася до вас за роз'ясненнями?

Генпрокуратура поки ніяк не відреагувала на звернення народного депутата. Насправді, пройшло ще мало часу, а подібних депутатських звернень Генпрокуратура щодня може отримувати десятки. У будь-якому випадку, ми впевнені, що слідчі ГПУ детально вивчать звернення народного депутата і приймуть рішення про подальші дії на основі свого розслідування.

Що ви можете сказати щодо фактів, до яких вдається нардеп у своєму зверненні, щодо несплати податків під час укладання угоди з продажу концерну «Стирол»?

Діяльність групи компаній Diamond Sphere нічого спільного не має з діяльністю «Стиролу». Ми лише можемо з упевненістю стверджувати, що завжди працюємо в правовому полі. Що ж стосується продажу концерну «Стирол», яка, нагадаю, відбулася 6 років тому, то, наскільки мені відомо, процес продажу здійснювався відповідно до чинного на момент проведення операції законодавства України і супроводжувався найбільшими міжнародними аудиторами та банками. Всі податки та інші платежі були здійснені згідно з вимогами чинного на той момент законодавства. Вимоги антимонопольного законодавства України, а також іншого застосовного права були дотримані повною мірою.

Тоді з чим пов'язана така пильна увага до діяльності компанії?

Ми не знаємо мотивів подібних депутатських звернень. Ми вже кілька місяців спостерігаємо значний інтерес народного депутата до роботи групи компаній Diamond Sphere. Без офіційних звернень в компанію і будь-яких контактів з її представниками, в електронних ЗМІ стали з'являтися різні публікації, частина з яких у вигляді зворотного зв'язку містили телефонні контакти і адреси самого Ар'єва, де він готовий був давати подальші коментарі, які стосуються якихось претензій щодо бенефіціарів компанії і самої компанії.
Ми спостерігаємо вже другу хвилю інформаційної атаки спрямованої на Diamond Sphere на підставі родинних зв'язків між батьком і сином Янковський. Перша почалася кілька місяців тому і була пов'язана з діяльністю компанії «Стиролбіофарм», керівництво і власника (Миколу Янковського - ред.) якої звинуватили у співпраці з бойовиками. При цьому інформаційна атака мала комплексний характер і стосувалася не тільки українських, а й зарубіжних ЗМІ. Були спеціально підготовлені англомовні матеріали, в яких містилася відверта брехня в розрахунку на те, що в Україні ці повідомлення не прочитають, а на Заході від подібної оприлюдненої інформації отримають шок.
Ми не виключаємо, що найближчим часом з'явиться чергове маніпулятивне інформаційне вкидання.

На самому початку нашої розмови, ви згадали про погрози співробітникам Групи компаній. Про що йде мова?

Нинішнє оприлюднене депутатське звернення - це вже другий удар по нам. На цей раз із залученням Генеральної прокуратури. Але ситуація ще більше ускладнилася: перед тим, як передати всі ці заяви в прокуратуру, з представниками нашої компанії спробували домовитися. З невідомих номерів телефонів стали надходити повідомлення керівникам Групи компаній DS. В них пропонувалося вирішити питання без привертання уваги, тобто - домовитися на фінансових умовах. Фактично, мова йде про банальний шантаж.

Про який характер погроз йдеться?

SMS-повідомлення, а точніше повідомлення в месенджер Viber з погрозами були адресовані не всім - їх отримали двоє нинішніх керівників компаній, що входять до групи Diamond Sphere (в тому числі, і я), а також кілька колишніх співробітників, які раніше працювали в концерні «Стирол». Очевидно, була використана застаріла база контактів всіх керівників, які так чи інакше могли мати контакти з колишнім власником «Стиролу» Миколою Янковським.

Про що йдеться в цих повідомленнях, і чому ви пов'язуєте їх з можливою спробою шантажу?

Сам текст повідомлень складався з двох частин: скан-копій депутатського звернення і анонімного підпису - «передай шефу і готуйся до допитів». Крім того, невідомий адресат попередив, що більше схоже на погрозу: «скоро процес стане незворотним. Європа і Америка любить такі справи. Краще дійте. Ваш К.О.Л. ». Але найцікавіше інше: повідомлення наші співробітники отримали в першій половині дня понеділка, 20 червня, коли в Україні був офіційний вихідний день. А текст звернення в Генпрокуратуру пан Ар'єв опублікував на своїй сторінці в Facebook на наступний день, 21 червня о 10.33 ранку  Ми не знаємо, кому знадобилася такого роду діяльність, і ким вона була організована, але, тим не менш, послідовність подій саме така. Тобто, спочатку були повідомлення з пропозицією «домовитися», а вже потім був оприлюднений сам текст звернення в ГПУ.

Які заходи ви чи ваші співробітники вжили, чи повідомили в правоохоронні органи?

Юристи групи компаній Diamond Sphere вже підготували і подали заяви щодо цього інциденту від імені наших співробітників відразу в п’ять компетентних правоохоронних органів - в головне управління Національної поліції Києва, Генпрокуратуру, СБУ, Національне антикорупційне бюро і в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. До заяв ми прикріпили скан-копії отриманих смс-повідомлень з Viber. Наші співробітники просять правоохоронців встановити особу (або групу осіб), мотиви надісланих повідомлень, а також повідомити про заходи, вжиті щодо даної особи (групи осіб).
По-друге, ми також готуємо судові позови з приводу захисту честі та гідності наших співробітників і самої компанії.

Ольга Тарасова, для «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: