Адвокат Януковича: Віктор Федорович готовий публічно розказати всю правду про Майдан

Адвокат Януковича: Віктор Федорович готовий публічно розказати всю правду про Майдан

Янукович на сьогоднішній день є найменш бажаним свідком для української влади, тому він ініціює передачу розслідування справи розстрілів на Майдані в міжнародні суди, - повідомив захисник екс-президента Віталій Сердюк

Міністерство юстиції України направило запит до Мінюсту РФ щодо надання міжнародної правової допомоги для організації допиту в якості свідків колишнього президента Віктора Януковича та екс-командувача внутрішніми військами Станіслава Шуляка. Допитати їх хочуть у справі щодо розстрілу колишніми бійцями «Беркуту» активістів на Інститутській 20 лютого 2014 року. Як повідомив журналістам головуючий в колегії суддя Святошинського райсуду Києва Сергій Дячук, вже вирішується питання щодо технічного забезпечення проведення дистанційного допиту колишніх українських високопосадовців, які перебувають в Росії.

«Суд інформує учасників процесу, що за власною ініціативою повідомив керівника державного підприємства «Інформаційні судові системи» про те, щоб було вивчено стан технічного забезпечення Святошинського районного суду з приводу можливості організації і проведення допиту вказаних осіб в порядку надання міжнародної правової допомоги, а також в разі необхідності поставити в суд необхідне технічне устаткування», - повідомив він. Суддя підкреслив, що допит Януковича і Шуляка може відбутися, якщо російська сторона на це погодиться, а російський Мінюст може вирішити це питання «по-своєму».

Ще в березні цього року адвокат Віктора Януковича, партнер адвокатського об’єднання Aver Lex Віталій Сердюк запевняв «Главком» в тому, що Віктор Федорович готовий давати покази. Та є одна принципова умова. Це має відбуватися не на території України, бо Янукович дуже переймається за свою безпеку.

«Довгий час суспільству повідомлялась інформація про те, що в усьому винен Віктор Янукович, він укривається від органів правосуддя, і крапка, - розповідав тоді адвокат. – Захист Януковича вів переписку з Генпрокуратурою, ми неодноразово заявляли про готовність взяти участь в усіх слідчих діях, які необхідні для розслідування справи Майдану…». Але, за словами захисника, надто великого бажання в української прокуратури не було.

«Було подано кілька нотаріально завірених заяв від клієнта, в яких він вимагає, щоб усі слідчі дії, які проводяться у цій справі, проходили б з його участю. Кримінальний процесуальний кодекс передбачає можливість допиту особи в режимі відеоконференції і проведення слідчих дій за кордоном. Ми запропонували ГПУ, щоб їх представники поїхали в Росію, за місцем проживання Януковича і провели там всі необхідні слідчі дії. В першу чергу, це проведення розширеного допиту Віктора Федоровича в Ростові-на-Дону за місцем проживання. В ГПУ, почувши цю пропозицію, зажадали надати їм адресу. Ми офіційно надали ГПУ адресу будинку в котеджному містечку в Ростові-на-Дону, який орендується клієнтом. Була надана заява, трохи пізніше – технічна документація на цей будинок. Але в ГПУ заявили, що Віктор Янукович надав не повну адресу, і це заважає поїздці», - пояснював ситуацію навесні Віталій Сердюк в розмові з «Главкомом».

Після прохання українського Мінюсту до російської сторони посприяти у проведенні допиту, захисник Януковича розповів «Главкому», в якому форматі колишній гарант нині готовий до співпраці з українськими правоохоронними органами.

Пане Віталію, Міністерство юстиції України звернулось до Мін'юсту Росії про надання міжнародної правової допомоги для організації допиту в якості свідка екс-президента Віктора Януковича. Чи згоден Віктор Федорович пройти допит?

Віктор Федорович особисто виступив ініціатором цього допиту в суді. Нагадую, що протягом року Віктор Янукович всіма доступними правовими механізмами намагався зобов'язати орган досудового розслідування здійснити його допити і у справі Майдану, і у всіх інших справах. Також Віктор Федорович оскаржив всі відмови, які надходили від Генеральної прокуратури України.

Відомо, що вже вирішуються питання технічного забезпечення проведення дистанційного допиту. Яким буде формат?

Віктор Федорович неодноразово вимагав від слідчих прибути за місцем знаходження, яке раніше їм надав. Щодо допиту в Святошинському районному суді Києва, то він буде проходити відповідно до вимог міжнародного співробітництва - в режимі відеоконференції.

Певний час назад в інтерв'ю «Главкому» ви зазначали, що представники української прокуратури не виявляли бажання щодо проведення особистого допиту з Януковичем на території РФ. Ви говорили, що їм не вигідно проводити слідчі дії з Януковичем. Щось змінилося за цей час?

На жаль, ситуація щодо допиту і проведення інших слідчих дій з Віктором Януковичем не змінилася і помінятися не може, оскільки слідчі ГПУ вже давно стали заручниками українських політиків і не можуть почати розслідувати іншу версію подій, окрім тої, що раніше була озвучена генеральними прокурорами і чинним Президентом. Відповідно, отримавши від Віктора Федоровича свідчення, слідчі повинні були б відпрацювати абсолютно іншу картину того, що сталося, чого їм, звісно, не буде дозволено згори.

Чи повинна на проведення такого допиту давати згоду російська сторона - Міністерство юстиції або правоохоронні органи РФ? За яких умов українській стороні може бути надана відмову?

Я не можу коментувати за іншу сторону. Однак, і я, і Віктор Федорович зробимо все залежне від нашого боку, щоб допит відбувся.

На якому етапі зараз знаходиться розслідування справ проти Януковича? Можна говорити про активізацію процесу?

Більшість проваджень проти Януковича, в тому числі, по Майдану, призупинені. Зараз захист активно працює над відновленням розслідування і самостійним збором доказової бази, яка повністю спростовує офіційну позицію слідства. Також захист наполягає на якнайшвидшій передачі в суд справи по Майдану, що дозволить Віктору Януковичу відкрито, без цензури, представити всім громадянам України реальну версію подій трагедії, що сталася на Майдані. Ми сподіваємося, що цей процес буде максимально публічним, і всі його учасники, включаючи потерпілих, зможуть самостійно дати оцінку і зрозуміти, хто повинен нести відповідальність за те, що трапилося в Україні.

Коли ви в останній раз були у Віктора Федоровича?

Ми зустрічалися особисто 11 квітня, коли я відбирав у Віктора Федоровича пояснення у справі «Беркута».

Чи існують якісь гарантії, за умов надання яких Янукович міг би приїхати в Україну?

Віктор Янукович на сьогоднішній день є для чинної влади найменш бажаним свідком, у зв'язку з чим говорити про наявність реальних гарантій його безпеки не є можливим. Віктор Федорович має намір ініціювати передачу розслідування справи Майдану в міжнародні судові інстанції, де і буде встановлена істина, оскільки вплив українських політиків на процес буде зведений до мінімуму.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: