Парадокси мобілізації. Люди в погонах, де ви?

Парадокси мобілізації. Люди в погонах, де ви?

В Україні півмільйона громадян, які присягнули державі виконувати свої обов'язки із зброєю в руках. Чому ж влада відправляє на фронт зовсім інших?

Виходить, що людей при погонах в Україні багато, а Батьківщину, як в тому анекдоті, захищати немає кому

1. Відповідно до Закону «Про загальну структуру і чисельність Міністерства внутрішніх справ України» чисельність працівників МВС визначена в кількості 245 тисяч осіб, з яких 172 тисячі особи рядового і начальницького складу.

2. Відповідно до Закону «Про чисельність Збройних Сил України» чисельність Збройних Сил України затверджена в кількості 184 000 осіб, у тому числі до 139 000 військовослужбовців.

3. Відповідно до Закону «Про Національну гвардію України» загальна чисельність військовослужбовців Національної гвардії України становить до 60 тис. осіб.

4. Відповідно до Закону «Про Державну прикордонну службу України» загальна чисельність Державної прикордонної служби України становить 50000 осіб, у тому числі 42 000 військовослужбовців.

5. Чисельність співробітників Служби безпеки України Президент України визначив у кількості 33 500 осіб, у тому числі 27 200 військовослужбовців.

Таким чином, загальна кількість людей в погонах (без урахування навчальних закладів, науково-дослідних установ, підприємств забезпечення, обслуговуючого персоналу тощо) в ЗСУ, МВС, НГ, СБУ складає близько 440 тисяч осіб.

Хто вони – люди в погонах? Це люди, які прийняли присягу, тобто офіційне зобов'язалися виконувати особливо відповідальні обов'язки із зброєю в руках. Військовослужбовці присягли Українському народові обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, сумлінно і чесно виконувати військовий обов'язок, накази командирів. Працівники органів внутрішніх справ України поклялися «мужньо і рішуче, не шкодуючи своїх сил і життя, боротися із злочинністю, захищати від протиправних посягань життя, здоров'я, права й свободи громадян, державний устрій і громадський порядок».

Отже, ми маємо в нашій країні 440 тисяч осіб в погонах, які заклялися українському народові не шкодувати своїх сил і життя заради захисту державного устрою України. Тому народові, який їх навчає, одягає, годує, озброює, платить зарплатню, надає соціальний захист.

І якщо тільки кожну п’яту людину в погонах спрямувати в зону АТО – вийде справжня армія чисельністю близько 90 тисяч осіб. Це – більше десятка мотострілкових дивізій, або тисяча десантно-штурмових батальйонів. І не кажіть після цього що в нас немає кому захищати Батьківщину!

В той же час, ми проводимо мобілізацію і залучаємо в АТО тих, хто мав би збирати врожай, випікати хліб, писати комп’ютерні програми і асфальтувати дороги. Кажуть, що мобілізація торкнеться в основному представників «цивільних» військових професій – водіїв, механіків. Але хочу нагадати, що в нас також існує 10 тисяч людей в погонах оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – це спеціальне воєнізоване формування, яке залучають у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного і військового і для участі у заходах територіальної оборони. Вони також ходять при погонах і клянуся завжди залишатися відданим Українському народові, мужньо і рішуче захищати життя та здоров'я громадян, майно України.

Можливо, для проведення антитерористичної операції людей при погонах не вистачає?

Сьогодні в мережі з'явилося відео, де показано як у Києві при обшуку ювелірного магазину співробітники Печерського райвідділу міліції віддають бійцям спецпідрозділу УБОП «Сокіл» на 15 хвилин для розграбування склад із коштовними прикрасами. Виразно чутні настанови командира спецпідрозділу брати все цінне, і що подобається.

Три тижні тому в Одесі міліцейські спецпризначенці жорстоко побили українських патріотів, які влаштували пікет проти виступу якоїсь проросійської співачки. Хоча ситуація цього аж ніяк не вимагала, міліція першою розпочала бійку, виривала український прапор у патріотів, при цьому міліціонери ображали активістів, обзиваючи їх «укропами» та «бандерівцями».

Не хочеться вдаватися до банального моралізаторства на тему «У той час, коли хлопці гинуть на передовій…». Втім, погодьтеся, щось не так із людьми при погонах – їх чимало і, здається, більше ніж потрібно – адже багато хто з них явно не тим займається, принаймні не тим, що обіцяли у своїй присязі.

Ми часто бачимо по телевізору симпатичних дівчат з погонами майорів, підполковників і навіть полковників, які очолюють міліцейські прес-служби. В чому потреба чіпляти на них погони, забезпечувати формою, надавати чималий соцзахист? Вони ходять під кулями? В чому потреба чіпляти погони на працівників військкоматів, які лише перекладають папірці з місце на місце? Варто згадати й «класичний» приклад: за кількістю генералів і адміралів Україна лідирує в Європі – усього їх в згаданих вище відомствах більше 400.

Ось і виходить, що людей при погонах багато, а Батьківщину, як в тому анекдоті, захищати немає кому. І справа тут не лише в професіоналізмі керівництва антитерористичної операції і підходах до забезпечення, організації та проведення бойових дій. Події на сході остаточно переконали, що Україна негайно потребує серйозного і якнайшвидшого реформування силових структур. Волонтерський рух, нещодавні пікети біля Міністерства Оборони та Адміністрації Президента підказали важливий напрямок такої реформи – це цивільний контроль над силовиками та інтеграція силових структур з громадянським суспільством. Лише український народ, здатний домогтися від людей при погонах безумовного виконання обітниць, які вони йому давали в своїй присязі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: